skip to Main Content
KAD CURI NOS …

KAD CURI NOS …

Hladan vazduh tokom zimskog perioda refleksno stimuliše nosnu sluzokožu na pojačano lučenje sluzi kako bi se onemogućio prodor virusa i bakterija u disajne organe i organizam zaštitio od moguće infekcije.

Otok nosne sluzokože i osećaj „zapušenog nosa“ kao i pojačano lučenje sluzi iz sluzokože nosa koje traje više dana, bez obzira da li smo izloženi dejstvu hladnog vazduha ili ne, obično je znak prehlade, rinitisa ili upale sinusa (sinuzitisa).

Kod suvog rinitisa, koji može nastati usled stalne izloženosti toplom ili hladnom suvom vazduhu i prašini ili usled preterane upotrebe kapi za nos sa vazokonstriktornim dejstvom, nosna sluzokoža je isušena i istanjena. Kako bi očuvali njenu zaštitnu funkciju, preporučuje se redovno vlaženje sterilnim fiziološkim rastvorom ili upotreba Propoherb N kapi.

Kod virusnih infekcija, prehlade i rinitisa, u početku, sekret je redak i bistar, često praćen kijanjem, da bi posle nekoliko dana postao gušći i  žućkast.

Obzirom na povezanost sluzokože nosa i sinusa, upala se lako može proširiti i na sinusne šupljine. Kod sinuzitisa, klinička slika je izraženija: otok nosne sluzokože je izraženiji, osećaj pritiska i bolovi u čeonom predelu se pojačavaju, naročito pri naginjanju napred. Sinuzitis traje duže od deset dana, može potrajati i više nedelja, dok prehlada i rinitis prolaze za 3-7 dana.

U slučaju sinuzitisa, za ublaženje bolova mogu se koristiti analgetici. Obzirom da je i upala sinusa najčešće virusnog porekla, ni upotreba antibiotika najčešće nije indikovana. Međutim, kod virusnih infekcija koje dugo traju, može doći do dodatne infekcije bakterijama, tada antibiotici mogu biti neophodni za prevenciju ozbiljnih komplikacija. U slučaju visoke temperature, otoka oko očiju, jakih bolova u predelu lica ili fotofobije obavezno treba konsultovati lekara.

Kako bi ublažili tegobe, predupredili upalu sinusa i ubrzali ozdravljenje, preporučujemo inhalacije našim Kapima za inhalaciju. Kod upale sinusa, za inhalaciju preporučujemo i bosiljak, majčinu dušicu i timijan, kao i kamilicu, poznatu po protivupalnom delovanju. Inhalacije je najbolje obavljati uveče pre spavanja, ili u temperiranoj prostoriji tokom dana, s tim da u periodu od tri sata posle inhalacije ne treba izlaziti na hladan vazduh.

Takođe, oporavak od prehlade, rinitisa ili upale sinusa može se ubrzati upotrebom čajne mešavine sastavljene od herbe bosiljka (30%), cveta zove (30%), lista bokvice (30%) i korena lincure (10%). Čaj podstiče rehidraciju isušene sluzokože i pije se topao, nezaslađen, 2-3 puta dnevno.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top