Skip to content

Čaj od lista maslačka

5.0 (1 review)

213.00 RSD (sa PDV)

Podstiče apetit, lučenje žuči i mokraće. Olakšava pražnjenje creva. Koristi se kod upale žučne kese, kamena u žuči, mišićnog reumatizma i kao pomoć za lečenje hepatitisa.

Šifra proizvoda: 601268 Kategorija: Oznake: , , ,

Opis

 MASLAČAK

Latinski naziv i familija: Taraxacum officinale Weber (Asteraceae)
Opis: Biljka je sa mlečnim sokom, listovi su lancetasti, duboko, nepravilno, testerasto usečeni, sakupljeni u prizemnu rozetu. Cvetovi su žuti, papus beo, koren je vretenast, uzduž naboran, sivomrk. Kosmopolitska je vrsta Evroazijskog porekla, raste na mezofilnim livadama, pašnjacima i travnjacima urbanih područja.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen list (Taraxaci folium) i koren (Taraxaci radix)
Hemijski sastav: Gorke supstance, triterpeni, flavonski glikozidi, inulin (do 40% u korenu starijih biljaka u jesen), fitostroli, vitamin A, karotenoidi
Upotreba: Kao gorko sredstvo za podsticanje apetita i lučenja žuči. Podstiče izlučivanje mokraće, olakšava pražnjenje creva.  Koristi se kod upale žučne kese, kamena u žuči, poremećaja varenja, mišićnog reumatizma i kao sastojak u preparatima za lečenje virusnog hepatitisa.
Takođe se koristi: Sveži listovi rozete mladog maslačka skupljeni u proleće pre cvetanja biljke koriste se za pripremanje salate, a pržen samleven koren maslačka kao zamena ili dodatak kafi.
Ograničenja u upotrebi: Može izazvati alergijske reakcije kod osetljivih osoba.
Način pripreme i upotrebe čaja: Supenu kašiku lista maslačka preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 min, a zatim čaj procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja.
Maslačak ( Taraxaci herba ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 13, 37

Pakovanje :80g

1 recenzija za Čaj od lista maslačka

  1. Anonimni

    Listove mladog lista maslačka preliti ključalom vodom.Pokriti 5′.Piti pre jela po jednu manju šolju 2 nedelje,pa pauza 1 nedelja.Od svežeg lista je malo jači nego od suvog lista.Može uz malo meda pravog.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top