skip to Main Content

Semena

Nikola pitao\la 11 meseci pre

Da li su vasa semena tretirana hemijskim preparatima, odnosno da li mogu da se koriste za ljudsku ishranu? Hteo bih da ih koristim za klijanje za ishranu.

Ključne reči:

1 A
Institut Dr Josif Pancic odgovorio 11 meseci pre

Poštovani Nikola,
pre puštanja u prodaju, svi naši proizvodi prolaze kroz određene postupke kontrole kvaliteta. Te finalne analize imaju za svrhu da potvrde usaglašenost proizvoda sa propisanim standardima, koji su različiti kada je u pitanju proizvodnja semenskog materijala u odnosu na proizvode namenjene za ishranu, i da se eventualno nebezbedni i neusaglašeni proizvodi uklone, kako bi do krajnjeg korisnika stigao samo ispravan proizvod. Finalna kontrola čajeva, čajnih mešavina, tinktura, ekstrakata, kapi, kapsula, sirupa i proizvoda od meda obuhvata i analize kojima se potvrđuje njihova mikrobiološka ispravnost, odsustvo teških metala kao i da je eventalno prisustvo pesticida u granicama dozvoljenih koncentracija, prema zahtevima HACCP sistema.
Semena namenjena setvi podležu drugačijim zahtevima kontrole kvaliteta, usaglašenim sa standardom SRPS ISO/IEC 17025: 2017, gde se ispituju klijavost i čistoća, i ispravnost semena u odnosu na prisustvo pojedinih patogena – izazivača određenih gljivičnih bolesti čije bi prisustvo moglo ugroziti zasnivanje narednih useva i zasada. Naša semena nisu hemijski tretirana i nisu GMO porekla.
Obzirom na razlike u finalnoj kontroli semenskog materijala i ostalih proizvoda ne bismo mogli garantovati bezbednost upotrebe semena za dobijanje klica za ljudsku ishranu. U prethodnom periodu bilo je klijenata koji su semena koristili (na sopstvenu odgovrnost) ne za setvu, nego za potrebe lečenja, ali povratnih informacija o ovom vidu primene još uvek nemamo.
Srdačan pozdrav,

Back To Top