skip to Main Content

Žalfija-monografija

891 RSD

Ocenjeno 0 od 5
(budite prvi sa ocenom)
SKU: 481030 Category:

Opis

Naziv: Žalfija (Salvia officinalis L.)
Vrsta izdanja: Monografija
Autor(i): Grupa autora
Urednik: Dr Brkić Dejan
Izdavač: Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“
Godina: 1999.
CIP*: 615.32:582.949.2 (082)
ISBN**: 86-83141-04-7
Broj strana: 203
Format: 24 cm
Opis: Naučna monografija „ Žalfija (Salvia officinalis L.)“ predstavlja drugu po redu monografiju u izdanju Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ i neposredno je proizašla iz manifestacije “Dani lekovitog bilja”. Štampana je uz finansijsku pomoć Ministarstva za nauku i tehnologiju Republike Srbije. Ova monografija predstavlja izvor novih saznanja o rodu Salvia L., kao jednom od najmnogobrojnijih u familiji Lamiaceae i vrsti Salvia officinalis L. (žalfija, kadulja), koja se može koristiti kao lekovita, aromatična, medosnosna i začinska biljka, te ima primenu u farmaceutskoj, parfimerijskoj, hemijskoj i prehrambenoj industriji, zbog čega zauzima značajno mesto u privrednom sistemu. Obuhvata nekoliko poglavlja: Privredni značaj (Značaj, mesto i uloga žalfije u privrednom sistemu Jugoslavije), Biološke karakteristike (Sistematika roda Salvia L. – validnost nekih novih parametara u infrageneričkoj klasifikaciji; Rasprostranjenje i zastupljenost vrsta roda Salvia L. u biljnim zajednicama Srbije), Selekcija i semenarstvo, Tehnologija gajenja (Prostorna raspodela vrednosti nekih (P,T) bioklimatskih indeksa od značaja za gajenje žalfije (Salvia officinalis L.) na teritoriji Republike Srbije; Uticaj agroekoloških faktora na hemijski sastav; Tehnologija gajenja; Mašine i oprema za žetvu, sušenje i primarnu doradu; Bolesti i štetočine), Hemijska, farmakološka i druga svojstva (Destilacija žalfije; Diterpenoidi roda Salvia L. i njihov industrijski značaj; Hemijski sastav izolata žalfije; Farmakološka dejstva i terapijska primena žalfije i srodnih vrsta; Mogućnost primene žalfije u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji) i Ekonomski aspekti (Ekonomski aspekti proizvodnje, prerade i prometa žalfije).

* Cataloging in Publication Record (Katagolizacija u publikaciji, Narodna biblioteka Srbije, Beograd).
** International Standard Book Number (međunarodni standardni knjižni broj).

Recenzije

Još nema komentara.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top