Skip to content
PitanjaGrupa pitanja: Grupa raznoViše pitanja
Slavko pitao\la 3 godine pre

Poštovani,
1. Moja majka pije Vazotal,  Bipreso, Eutiroks i Kaptopril po potrebi.  Međutim, pritisak joj varira u toku dana.  Ujutru je uglavnom niži, popodne raste, ali ne svaki dan. Ima dana kada se menja u toku dana više puta, a pojedinim danima je stabilan.  Šta biste joj preporučili od vaših proizvoda?
2. Šta mislite o upotrebi čaja od lista smokve za regulisanje pritiska i kod preddijabetesa? Kako se čaj od lista smokve priprema i kada se pije  u odnosu na obrok? Koliko se upotrebljava svežeg, a koliko suvog lista za pripremu čaja? Da li ovaj čaj ima neželjena dejstva ili ograničenja u upotrebi?
3. Kada sazreva aronija? Da li može biti zrela već krajem  jula? Čitao sam da pouzdan pokazatelj zrelosti crvena peteljka aronije. Da li je to tačno? Unapred hvala.
Srdačan pozdrav,

Ključne reči:
1 A
Institut Dr Josif Pancic odgovorio 3 godine pre

Poštovani Slavko,
Krvni pritisak varira tokom dana i to je sasvim uobičajeno i kod zdravih osoba i kod srčanih bolesnika i osoba koje boluju od hipertenzije. Dok se kod zdravaih osoba ove varijacije ne smatraju zabrinjavajućim, kod srčanih bolesnika i osoba koje boluju od hipertenzije ipak treba obratiti posebnu pažnju da varijacije ne budu previše izražene, stoga je za ove osobe neophodna redovna kontrola interniste i ponekad su nužne izmene u terapeutskoj šemi. Ukoliko je sa upotrebom proizvoda od lekovitog bilja saglasan internista, Vaša majka bi mogla po potrebi koristiti i Čaj kod povišenog krvnog pritiska.
Smokvin list nije u našem proizvodnom programu, stoga preporučujemo da se za detaljna uputstva o njegovoj upotrebi obratite proizvođaču ili distributeru ovog čaja. Tradicionalno, u narodnoj medicini, smokvin list se preporučuje za ublažavanje mnogih zdravstvenih poremećaja, kao što su povišen krvni pritisak, dijabetes, hiperholesterolemija, dok su plodovi smokve bogati vitaminima, mineralima, šećerima i vlaknastim materijama, pa blagotvorno deluju i na varenje.
Plodovi aronije uglavnom sazrevaju u drugoj polovini avgusta i prvoj polovini septembra, i najbolji pokazatelj zrelosti su sočni i sjajni plodovi tamne, skoro crne boje.
Srdačan pozdrav,

Back To Top