Skip to content
PitanjaGrupa pitanja: Koža i kožne lezijeAtopijski i dihidrotični ekcem, reakcija na povlačenje steroida
N pitao\la 1 godina pre

Dobar dan,
od leta prošle godine sam razvila jako ozbiljan problem sa ekcemom. Imam 2 tipa ekcema, atopijski ekcem (na šakama, zglobovima i kod pregiba ruke s unutrašnje strane) i dihidrotični ekcem (na prstima).
U početku sam samo nanosila svoju uobičajenu hidrantantu kremu na delovima koji su zahvaćeni atopijskim ekcemom (britanska krema Oilatum, lagani tečni parafin) i izbegavala da koristim ruke jer kada su mi pokvašene, to mi pogoršava simptome dihidrotičnog ekcema.
Krajem leta kako se nije popravilo stanje, meni su prepisali pomadu sa steroidima (betamethasone valerate 0.1 pomada).
Koristila sam svaki dan i onda sam krenula da smanjujem dozu i da koristim samo jedanput nedeljno. Pomada mi je pomogla da malo drži stvari pod kontrolom (samo za atopijski ekcem) ali i dalje nisam mogla da koristim uopšte ruke (ni da kuvam/ni čistim itd.) od letos.
Pre 2-3 nedelje sam prestala da koristim pomadu i atopijski ekcem mi se vratio u potpunosti i ozbiljnije nego ranije. Plašim se da su mi počeli simptomi inflamacije od povlačenja steroida…
Naručiću vaš čaj protiv ekcema ali da li imate i neke druge preparate koje bi preporučili da koristim?
Takođe da li mogu čaj protiv ekcema (čaj broj 66) da pijem u kombinaciji sa čajem calenedulae compositum (čaj broj 98) ? Koliko dugo treba da se vidi da li će čajevi pomoći?
I koliko količinski treba dnevno da pijem?

1 A
Institut Dr Josif Pancic odgovorio 1 godina pre

Poštovana,
Čaj kod ekcema možete koristiti uz „Calendulae compositum“, a kod kožnih promena od pomoći može biti i upotreba Čaja kod oslabljene funkcije jetre. Prvi znaci poboljšanja bi trebalo da budu vidljivi posle 2-3 nedelje redovne upotrebe, a osim čajeva biste dodatno mogli koristiti i Kapi za umirenje, obzirom da kožne promene, svrab i nelgodnost veoma nepovoljno deluju i na psihu. 
Kod atopijskog ekcema, kao što ste već i sami iskusili, ne preporučuje se često kvašenje delova kože zahvaćenih promenama, a kreme koje se koriste bi trebalo da imaju veći sadržaj masnih materija. 
Od naših proizvoda biste po završetku primene kortikosteroda mogli koristit Uljani gel nevena za oporavak kože (ovaj gel je specifičnog mirisa).
Čajeve možete koristiti tri meseca u kontinuitetu, posle čega se preporučuje pauza od mesec dana a za Uljani gel nema posebnog ograničenja.
Srdačan pozdrav,

Back To Top