Skip to content

Održana početna konferencija projekta Protektivna opservatorija regionalnog areala lekovitog bilja kao žive prekogranične infrastrukture održivog turizma-PORALIST

U utorak 23. aprila 2019. godine u konferencijskoj sali Hotela Franca u Bijelom Polju,  održana je početna konferencija projekta Protektivna opservatorija regionalnog areala lekovitog bilja kao žive prekogranične infrastrukture održivog turizma – PORALIST„, čiju realizaciju kofinansira Evropska unija u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020.

Konferencija je imala za cilj da prisutnima približi projektne aktivnosti koje će zajednički na teritoriji opština Prijepolje i Bijelo Polje partnerski sprovoditi Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Institut za proučavanje lekovitog bilja Dr Josif Pančić i NVO Multimedijal Montenegro.

Pored domaćina, u ime Kancelarije za evropske integracije, učesnicima se obratila  Anita Beriša, koja je govorila o programima koje ova institucija sprovodi kroz finansijsku podršku Evropske unije. Istaknut je značaj projekta PORALIST kao održivog mehanizama za uspostavljanje i unapređenje prirodne samoobnovljivosti lekovitog bilja prekograničnog područja na teritoriji dve susedne države.

Predstavnik Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, Emil Kočan, poželeo je  partnerskim institucijama uključenim u sprovođenje projekta uspeh u daljem radu, naglasivši značaj projekta za unapređenje dobrosusedske saradnje između lokalnih samouprava Prijepolje i Bijelo Polje.

U ime Regionalne razvojne agencije Zlatibor, prisutne je pozdravio direktor Slavko Lukić, koji je govorio o značaju uključivanja predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora na uspostavljanju održivih upravljačkih mehanizama zaštićenih prirodnih područja. Kroz PORALIST projekat biće uspostavljena web platforma, kao poslovni model održivog korišćenja i zaštite bogatstva biodiverziteta sa kojim raspolažu dve prekogranične susedne lokalne zajednice, Prijepolje i Bijelo Polje.

Stanko Kijanović, zamenik predsednika opštine Prijepolje, izrazio je lično zadovoljstvo i podršku projektnim aktivnostima naglasivši pritom ekološki, etički, kulturni, socijalni značaj kojim projektne aktivnosti doprinose  uspostavljanju veza i partnerstava između obe lokalne zajednice.

Predsednik Skupštine opštine Bijelo Polje, Abaz Dizdarević, se u svom obraćanju osvrnuo na činjenicu da dve prekogranične opštine nisu slučajno povezane danas i da ono što ih spaja, i što će ih spajati u narednom periodu, jeste polje bidiverziteta kao prepoznat segment prirodnog bogatstva.

Profesor dr Jelica Stefanović-Štambuk, redovni profesor Fakulteta političkih nauka i specijalni savetnik Ministra za evrointegracije Vlade Republike Srbije je kroz svoje obraćanje detaljno obrazložila zašto i kako su UN Agenda 2030 i njenih 17 ciljeva održivog razvoja kompas napredovanja država kandidata za članstvo u Evropskoj uniji prema dostizanju održivog razvoja koherentnog EU napretku.

U ime Instituta za proučavanje lekovitog bilja Dr Josif Pančić, koji će počev od kraja maja sprovoditi terensko istraživanje i mapiranje lekovitog bilja na prekograničnom području, prisutnima se obratio Slavoljub Tasić. On je skrenuo pažnju na zaštitu i značaj lekovitog bilja prekograničnog područja kao njihove žive razvojne infrastrukture i dragocenog resursa za napredovanje obe lokalne zajednice u postizanju održivog razvoja i dobrobiti prirodne sredine.

Konferencija je završena predstavljanjem ciljeva i rezultata projekta. Danijele Jandrić, menadžer projekta, upoznala je prisutne sa  aktivnostima koje će biti realizovane u narednom periodu, istakavši značaj saradnje sa lokalnim stanovništvom čije je uključivanje ključno za održivost projekta.

Ne početnoj konferenciji svečano je potpisan i Memorandum o razumemanju između Bijelog Polja i Prijepolja, kojim je ozvaničena buduća sradnja i zajedničke aktivnosti na očuvanju bogatstva raspoloživih prirodnih resursa. Potpisivanje Memoranduma je važan korak ka unapređenju dobrosusedskih odnosa Republike Srbije i Crne Gore, prevashodno usmerenih na razmenu znanja, iskustava i razvoj obe lokalne zajednice kroz inovativna rešenja u sferi očuvanja trajne samoobnovljivosti lekovitog bilja prekograničnog područja.

 

Kontakt osoba:

Danijela Jandrić

Menadžer projekta

Kontakt tel: 065/823-0652

E-mail: poralist@rrazlatibor.rs

PREUZMI DOKUMENT

 

administrator@mocbilja.rs

Back To Top