Skip to content

Šarplaninski čaj

5.0 (9 reviews)

392.00 RSD (sa PDV)

Usled sadržaja gvožđa, koristi se kao sredstvo protiv malokrvnosti. U narodnoj medicini kod stomačnih tegoba, upale gornjih disajnih organa i kao čaj za uživanje.

Šifra proizvoda: 602338 Kategorije: , Oznake: , ,

Opis

ŠARPLANINSKI ČAJ
    
Latinski naziv i familija :    Sideritis scardica Griseb. (Lamiaceae)
Opis :    Stabljike su uspravne i četvorougaone, listovi su na kratkim lisnim drškama, lancetasti, prekriveni sedefastim maljama. Cvetovi su skupljeni u pojedinačne klasove na vrhu stabljike sa malim razmacima između klasova. Čitava biljka je srebrnozelene boje i prijatnog mirisa. Raste na osunčanim kamenitim predelima planinskog i subalpskog pojasa, na krečnjaku, endemit je Balkana.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen nadzemni deo biljke (Sideritis herba)
Hemijski sastav :    Herba šarplaninskog čaja sadrži do 0,1% etarskog ulja, aromatične smole, saponine, flavonoide, gvožđe
Upotreba :    Usled sadržaja gvožđa kao sredstvo protiv malokrvnosti
Takođe se koristi :    U narodnoj medicini kod stomačnih tegoba, upale gornjih disajnih organa i kao čaj za uživanje. U duvanskoj industriji za aromatizaciju određenih sorti duvana.
Način pripreme i upotrebe čaja :     Supenu kašiku nadzemnog dela šarplaninskog čaja preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti 5-10 minuta. Procediti i zasladiti po želji. Piti 2-3 puta po jednu šolju čaja.

Pakovanje : 80g

9 recenzija za Šarplaninski čaj

  1. Vesna

    Dobar dan, na pakovanju pise da se caj prelije sa kljucalom vodom poklopi i odstoji, a cula sam da je jos bolje da se, nakon sto voda prokljuca, doda caj, smanji vatra i ostavi da caj prokuva na tihoj vatri 20ak minuta, da li je to bolji nacin pripreme?

    • Institut „Dr Josif Pančić“

      Šarplaninski čaj Instituta pripremajte prema uputstvu na pakovanju.

  2. Valerija

    Predivan caj! Ja ga volim kada je mlak ili hladan. Samo bih pitala koji je ispravan i najbolji nacin pripreme, obzirom da negde pise i da je biljku potrebno kuvati 10tak minuta da bi oslobodila lekovita svojstva? Pozdrav

    • Institut „Dr Josif Pančić“

      Šarplaninski čaj Instituta pripremajte prema uputstvu: supenu kašiku nadzemnog dela šarplaninskog čaja preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti 5-10 minuta. Procediti i zasladiti po želji. Piti 2-3 puta po jednu šolju čaja.

  3. Strahinja

    Da li caj sme da se da detetu koje ima 2 godine i 3 meseca?

    • Institut Dr Josif Pancic

      Čaj mogu piti i deca navedenog uzrasta s tim što je za pripremu jedne šolje čaja potrebno koristiti jednu kafenu kašičicu sušenog nadzemnog dela biljke.

  4. Marko (potvrđen vlasnik)

    Postovani,
    Da li moze da se skuva veca kolicina caja ujutru (tipa 1 litar) i da se isti popije tokom dana?
    Da li se gube lekovita svojstva caja?
    S’postovanjem,
    Marko

    • Institut Dr Josif Pancic

      Poštovani Marko, čaj možete pripremiti ujutru za ceo dan, ali je svakako bolji ukoliko se pripremi svež, pre upotrebe. čaj je bogat etarskim uljem koje dužim stajanjem može ispariti.

  5. Milan (potvrđen vlasnik)

    Veoma prijatan čaj, čak nije potreban ni med za zasladjivanje. Nisam uspeo da nadjem narodni naziv ove biljke!?

    • Institut Dr Josif Pancic

      „Šarplaninski čaj“ je narodni naziv za ovu lekovitu biljku obzirom da raste na tom lokalitetu, a koristi se i naziv „Grčki čaj“.

  6. Nevena I. (potvrđen vlasnik)

    Lep je u svakom izdanju

  7. Mirjana

    Mnogo mi se dopada miris i ukus, ALI mozete li mi reci dali mogu da ga piju ljudi koji koriste lekove za razredzivanje krvi,po shemi,na pr. SINTROM.

    • Zorica Drazic

      Prema monografiji Evropske Medicinsle Agencije, jedino ograničenje za upotrebu šarplaninskog čaja je alergija na biljke iz porodice Lamiaceae. Za sada nema prijavljenih interakcija sa lekovima, tako da se može smatrati bezbednim za upotrebu i tokom istovremene upotrebe antikoagulanasa.

  8. Anonimni

    Najlepsi caj

  9. Petar

    Odličan Vam je ovaj čaj.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top