skip to Main Content

———Poslednjih dvadesetak godina redovno sam uzimao kapi valerijane i caj od kantariona. Pre 6-7 meseci otkriven mi je kancer na plucima. Usledile su dve operacije i sad sam na hemio terapijama. Takodje mi je konstatovan tromb i uzimam lek FARIN za razredjivanje krvi. Kapi i caj sam prestao da uzimam. Moje pitanje: Da li i koliko ove kapi i caj uticu na gustinu krvi, odnosno na uzimanje leka farin.

Poštovani,

 

u studijama koje se odnose na interakcije lekovitog bilja i određenih grupa lekova navode se podaci da istovremena upotreba valirjane i kantariona sa sintetskim lekovima može dovesti do smanjenja efekta lekova.

Kapi od valerijane i čaj od kantariona nemaju znacajnog uticaja na zgrušavanje krvi, ali čaj od kantariona (usled sadržaja aktivnih

jedinjenja) može uticati na metabolizam antikoagulanasa kao što je Farin, kao i na metabolizam citostatika, stoga ih ne treba koristiti istovremeno.

Kada je u pitanju upotreba kapi od valerijane tokom hemioterapije, preporučuje se procena svakog pojedinačnog slučaja i odnosa korist/rizik po pacijenta. Preporučujemo da se o evenualnoj upotrebi kapi od valerijane posavetujete sa Vašim onkologom. Srdačan pozdrav,

Kliknite ovde ako Vam je pomogao odgovor.
19 drugih found this helpful.

Category: -KRVNA SLIKA, -RAZNO

← ———Poslednjih dvadesetak godina redovno sam uzimao kapi valerijane i caj od kantariona. Pre 6-7 meseci otkriven mi je kancer na plucima. Usledile su dve operacije i sad sam na hemio terapijama. Takodje mi je konstatovan tromb i uzimam lek FARIN za razredjivanje krvi. Kapi i caj sam prestao da uzimam. Moje pitanje: Da li i koliko ove kapi i caj uticu na gustinu krvi, odnosno na uzimanje leka farin.
This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top