skip to Main Content
013/2517-559 institut@mocbilja.rs

Čaj od grčkog semena ,piskavica

154 RSD

Ocenjeno 4.33 od 5 na osnovu 3 ocene kupca
4.33 (3 reviews)
SKU: 604028 Kategorija:

Opis

GRČKO SEME – PISKAVICA

Latinski naziv i familija :    Trigonella foenum-graecum L. ( Fabaceae)
Opis :    Stabljika je uspravna i često granata, na preseku okrugla i šuplja. Listovi su tročlani, sa lisnom drškom dužine 0,5-2cm, listići su obrnuto-jajsti u vršnom delu nazubljeni. Cvetovi su pojedinačni ili po dva u pazuhu lista, bledožute do žute boje. Plod je mahuna 6-10cm duga sa 10-20 semenki. Cela biljka je vrlo jakog mirisa. Poreklom je iz istočnog Mediterana. Gaji se, a raste i na podivljalim oranicama i zapuštenim njivama.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Seme (Foeni-graeci semen)
Hemijski sastav :    Seme piskavice sadrži do 50% sluzi, piridinske alkaloide, flavonoide, steroidne sponine, kumarine, proteine i slobodne amino-kiseline
Upotreba :    Aktivni sastojci grčkog semena deluju na sniženje nivoa šećera i holesterola u krvi, a pokazuju i virustatično i antiflogistično dejstvo
U narodnoj medicini se koristi:    Kod anoreksije, kao sredstvo za oporavak kod slabosti organizma usled velikog gubitka telesne mase; takođe, spolja za obloge kod čireva, otoka, otoka žlezda  
Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima :    Potreban je oprez kod osoba koje koriste MAO inhibitore, antokoagulanse ili hormonsku terapiju. Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i dojenja.
Način pripreme i upotrebe čaja :    Unutrašnja upotreba : Kafenu kašiku usitnjenog  grčkog semena preliti sa 600 ml hladne vode, ostaviti da stoji 3h (ne kuvati) pa procediti. Popiti u toku dana podeljeno u tri jednake doze.
Spoljašnja upotreba : 50g  samlevenog grčkog semena kuvati sa 250 ml vode 5 minuta. Tako dobijenu pastu staviti na gazu i koristiti kao oblogu.

Piskavica ( Foenugraeci semen ) ulazi u sastav čajne mešavine broj : 101

Pakovanje : 80g

3 recenzije za Čaj od grčkog semena ,piskavica

 1. Ocjenjeno 4 od 5

  Anonimni

  Zasto ne moze za vreme dojenja kad je ova biljka poznata kao prirodni stimulator mleka?

 2. Ocjenjeno 5 od 5

  Andrijana

  Pretpostavljam zbog estrogena ,jer je biljka prirodni izvor tog hormona .

 3. Ocjenjeno 4 od 5

  Piskavica

  A, za skidanje telesne tezine?

  • Institut Dr Josif Pancic

   Čaj od piskavice nije namenjen za upotrebu kod osoba koje žele da smanje telesnu težinu. U tu svrhu preporučujemo upotrebu Čajne mešavine za mršavljenje.

Napiši recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top